Ik ben gezakt voor mijn rijexamen, wat nu?

Helaas gezakt voor je rijexamen? Dan kan rijschool Van Stiphout een herexamen voor je regelen. Dat kan op zijn vroegst twee weken later. Die tijd heb je minimaal nodig om je voor te bereiden op het volgende examen.   

Waar ben je op gezakt tijdens je rijexamen?

De zenuwen, een ingreep, het verkeer om je heen, fietsers, voetgangers, je kijkgedrag, plaats op de weg, het naderen van kruispunten allemaal onderdelen die in de weg kunnen staan van het halen van je rijbewijs. Ben je gezakt, dan is de teleurstelling groot, maar zet je er over heen. Het is nu niet gelukt, maar met de aanwijzingen van de examinator weet je waar aan kunt werken.

Examen uitslagformulier

Na afloop van het rijexamen wordt er met het examen uitslagformulier door de examinator aangegeven welke onderdelen onvoldoende waren. Wij zullen dit in de eerstvolgende rijles bespreken en een daarvoor een lesplan maken voor de vervolg rijlessen.

Continuïteit in je rijlessen en gericht werken aan de hand van het examen uitslagformulier geven je de grootste kans van slagen.  

Hoeveel tijd zit er tussen je rijexamen en het herexamen?

Het CBR heeft gesteld dat je op zijn vroegst twee weken na je rijexamen opnieuw herexamen mag doen, ga er vanuit dat het gemiddeld 3 tot 4 weken duurt voor het nieuwe rijexamen.

Last van Faalangst                                                                       

Soms zakken mensen vanwege extreme zenuwen één of meer keren voor het rijexamen. Gelukkig bestaat er voor die mensen een goed alternatief: het faalangstexamen. Het faalangstexamen kun je op elk gewenst moment doen, als eerste examen of als herexamen. Rijschool van Stiphout kan het faalangstexamen voor je aanvragen.

4 keer of meer gezakt voor rijexamen

Als je 4 keer binnen 5 jaar bent gezakt voor je rijexamen, doe je de keren daarna een speciaal examen bij het CBR. Dat heet een nader onderzoek rijvaardigheid. Rijschool van Stiphout kan dit voor je reserveren.

Nader onderzoek rijvaardigheid

Een nader onderzoek rijvaardigheid is een speciaal examen voor wie 4 keer binnen 5 jaar zakt voor het rijexamen. Dit onderzoek duurt 70 minuten, 15 minuten langer dan een gewoon rijexamen. Daardoor heeft de examinator meer tijd om je op het gemak te stellen. De eisen om te slagen en de rijtijd zijn hetzelfde als bij een gewoon rijexamen.

Omdat een nader onderzoek rijvaardigheid langer duurt dan een gewoon rijexamen, betaal je daarvoor meer.